Μετόχι Αγίου Νικολάου

Στη βορειοδυτική πλευρά του Αγίου Όρους, πριν τo λιμάνι  Γιοβάνιτσα,  βρίσκεται η περιοχή Μονοξυλίτης. Όπως αναφέρουν οι ιστορικές πηγές μας, κατά μία εκδοχή η ονομασία προέρχεται από έναν μοναχό, ο οποίος χρησιμοποιούσε μονόξυλο – βάρκα για να ψαρεύει, ενώ μια άλλη εκδοχή μιλάει για μονόξυλο που εξόκειλε από τον στόλο των Αβάρων κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 626 μ. χ.

Το Αγιοπαυλίτικο Μετόχι του Αγίου Νικολάου, στην τοποθεσία Μονοξυλίτης, απλώνεται σε έκταση άνω των 800 στρεμμάτων και περιβάλλεται από τους βιολογικούς αμπελώνες του, τους μεγάλους βιολογικούς κήπους βοτάνων και αρωματικών φυτών και από δάση πεύκου. Οι γεωργικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις φροντίζονται με  αστείρευτη αγάπη και με απαράμιλλο  ζήλο, σε συνεργασία και επίβλεψη από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Το  μετόχι διαθέτει δύο φυσικές πηγές  ποιοτικού πόσιμου νερού, εξαιρετική αμόλυντη εδαφολογική σύνθεση και άριστο περιβαλλοντολογικό μικροκλίμα. Η βιοποικιλότητα που μπορεί να συναντήσει κανείς, εντυπωσιάζει ακόμα και τον πλέον απαιτητικό φυσιολάτρη, σε μια τοποθεσία όπου υπήρχαν ελαιώνες, αμπελώνες και βοτάνια από τα τέλη της πρώτης χιλιετίας.

Η μοναδική διαδρομή ενός μικρού ρέματος και η εκβολή του στα θαλάσσια κύματα μιας μαγευτικής τοποθεσίας τριών βράχων ‘’ Τρία Αδέλφια’’,  δίνουν ζωή και προοπτική στην πλούσια οικεία χλωρίδα και πανίδα του Μετοχίου.